Problema exmatriculării



Problema exmatriculării



„ Nu contează decât un singur lucru: să înveți să pierzi ”  (M. Eliade)


Exmatricularea se întâmplă la ordinea zilei în lumea adulților: la job, la meciul de fotbal, la magazin („Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clienții” – ring a bell?)...

Prin diverse politici educaționale, profesorilor li se recomandă (a se citi „li se cere cu forța”) să-și adapteze metodele pentru a le trezi interesul elevilor cu CES sau cu dificultăți în învățare/adaptare la grupul clasei.

Etapele filozofiei:


            1. Se zice des: „școala trebuie să-i pregătească pe copii pentru viață”. Viața înseamnă respectarea regulilor, nu absența lor. Apropo, știați că există regula „La 10 absențe se scade un punct la purtare”? Ei, uite că elevul cu vreo 90 de absențe la purtare ia nota 5 la purtare, în toate școlile unde am predat la viața mea, ca profesor suplinitor.

            2. Eu nu mi-am dat niciodată acordul de a lucra cu copii cu CES (sunt oameni care au ales să lucreze cu copiii cu CES, prin simpla alegere a facultății de învățământ special – nu-i critic, dimpotrivă: îi stimez pentru alegerea făcută). Eu m-aș stima și pe mine pentru alegerea mea: facultate pentru a preda o disciplină obișnuită, într-un mod obișnuit, unor elevi obișnuiți.

            3. Există (și chiar există!) elevi foarte agresivi în România, chiar de toate vârstele (Google Search) → pe mine ca profesor, mă interesează să știu cauza violențelor, dar nu vreau să-mi risc viața încercând să văd ce e cu familia (prin „nu vreau” mă refer la „nu vreau, nu am ales asta când m-am înscris la facultate”)

              4. Elevilor agresivi, violenți, cu rezultate școlare foarte slabe, chiar nu le pasă de nota la purtare sau de repetenție. De ce? Pentru că nu există balaurul „Când o să vrei să te angajezi...”. Eu, de exemplu, lucrez în învățământul gimnazial → nu mi-a cerut nimeni foaia matricolă de la gimnaziu sau de la liceu și dacă mi-ar fi cerut, cine stă să ce?

5. Noi, adulții, „stăm cuminți” știind că există posibilitatea exmatriculării. Pe elevi îi încurcă această posibilitate?

6. NEXT LEVEL: scoaterea exmatriculării din universitar (facultate).

 

Soluția pe care o propun: exmatricularea elevilor să se decidă cu toți factorii: părinții elevului, Direcțiile de Asistență (DASPC), inspectoratul și Poliția Locală, indiferent de ciclul de învățământ.










Comentarii